KORT NYT FRA UDLANDET:
Siden amatørsamleren Francis Tully i 1958 opdagede fossilet for et så mærkeligt forhistorisk dyr, at selv videnskabsfolk kalder det et ‘monster’, har forskere forsøgt at løse mysteriet om dets slægtskab.
Væsenet er døbt ‘Tully-monster’ efter dets opdager, og det har fået det latinske navn ‘Tullimonstrum gregarium’.
Efter knap et halvt århundrede er mysteriet nu løst, skriver livescience.com.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature.
Efter at have analyseret fossiler fra 1.200 Tully-monstre har forskerne afdækket, at ‘monstret’ er et 307 millioner år gammelt kæbeløst hvirveldyr. Det er beslægtet til nutidens lampretter – også kaldet rundmunde – som er de mest primitive nulevende hvirveldyr, vi har kendskab til.
»Ingen vidste, hvad dyret var for en størrelse. Fossilerne er ikke nemme at aflæse, og de varierer en smule. Nogle troede, at det måske var et bizart, svømmende bløddyr. Vi besluttede derfor at analysere fossilerne med alle tænkelige teknikker,« siger Derek Brigss, som er professor i geologi og geofysik ved Yale University og medforfatter på studiet, til livescience.com.
Tully-monstret måler cirka 30 centimer og har en smal krop med øjne som en hammerhajs på toppen af hovedet og en lang, slank snude, der ender i krabbeklo-agtig struktur besat med to rækker tænder.
Der er fundet tusindvis af fossiler og prøver fra Tully-monstre i den amerikanske stat Illinois, og det forhistoriske dyr har siden 1989 været statens officielle fossil.
Det forhistoriske Tully-monster er tidligere blevet klassificeret som en orm eller en skalløs snegl. Men ‘monstret viser sig at være beslægtet med nutidens lampretter. Foto: Sean McMahon, Yale University
Læs også:
Fem bizarre fossilfund, der begejstrede forskerne
Fossil afslører ny forhistorisk delfinart
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lsd