Der er nu mindre risiko for misdannelser på nyfødte børn, som blev undfanget ved, at laboranter hjalp faderens sædceller ind i moderens æg – såkaldt assisteret befrugtning.
Siden det første barn undfanget ved assisteret befrugtning kom til verden i 1978, har fertilitetslæger og forskere ellers frygtet, at netop disse børn skulle klare sig dårligere end børn, der er undfanget naturligt. Men nu er frygten
gjort til skamme, skriver rigshospitalet.dk.
Store nordiske undersøgelser bekræfter nemlig, at såkaldte ART-børn (børn født efter assisteret befrugtning) kun har en meget lille øget risiko for bl.a. misdannelser, for tidlig fødsel og for væksthæmning.
»ART-børn trives. Tallene for de sidste ti år viser, at det går børnene godt, bl.a. fordi vi behandler tidligere, giver mildere hormonstimulation og har bedre dyrkningsmedier og mulighed for nedfrysning af befrugtede æg. Det er en stor lettelse, at de yngre generationer af ART-børn har mindre risici,« siger overlæge Anja Pinborg fra Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.
Hidtil har ART-børn haft en 1,5-3 gange øget risiko for misdannelser, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt i forhold til børn, der er undfanget naturligt – nu ser risikoen ud til at være faldet til 1,0-2,0.