Mænd får i højere grad end kvinder funktions- og kvalifikationstillæg på de kommunale arbejdspladser. Det viser en ny rapport fra SFI. Den belyser, hvordan der opstår lønforskelle mellem mænd og kvinder i de lokale, kommunale lønforhandlinger. Det skriver sfi.dk.
De lokale lønforhandlinger sker tit på baggrund af forhåndsaftaler, der som udgangspunkt er kønsneutrale. Alligevel opstår der lokale forskelle mellem mænds og kvinders løn, viser rapporten.
Undersøgelsen bygger på interview med 35 personer – både ledere, tillidsmænd og medarbejdere – på kommunale arbejdspladser. Ifølge de interviewede skyldes det blandt andet, at det oftere er mænd, der varetager de funktioner, der giver tillæg, for eksempel er en mand tit it-ansvarlig eller superbruger. Mænd får også oftere kvalifikationstillæg for at være fleksible i forhold til tid og opgaver.
Mandligt islæt giver kugler i posen
Nogle mænd på kvindedominerende arbejdspladser modtager desuden reelt tillæg i kraft af deres køn, fortæller flere af de interviewede. Det kan for eksempel ske med henvisning til behovet for at have et mandligt islæt på arbejdspladsen.
Lønforskelle er usynlige
Undersøgelsen viser også, at de kønsrelaterede lønforskelle på de kommunale arbejdspladser på mange måder er usynlige. Løn betragtes som et privat anliggende, og forskellen mellem mænds og kvinders løn forklares ofte med, at kvinder er dårligere forhandlere end mænd.
»Løn diskuteres meget lidt på de kommunale arbejdspladser, og det blokerer for en fælles diskussion om kriterierne for funktions- og kvalifikationstillæg, som ellers måske kunne være nyttig,« siger seniorforsker Helle Holt, der står bag rapporten.
Læs også: Derfor får mænd højere løn end kvinder