Den franske kong Louis XVI fik i 1793 sammen med konen Marie Antoinette kappet hovedet af i en guillotine under den franske revolution.
Ifølge legenden dyppede flere tilskuere til seancen deres lommetørklæder i blodet. Et af disse tørklæder skulle angiveligt være gemt i et tørret græskar med fine udskæringer og gengivelser af situationen.
Men hidtil har man ikke kunnet bekræfte, at blodet tilhørte Louis XVI. Før nu.
Det er nemlig lykkedes forskere fra Pompeu Fabra University i Spanien at sammenkæde genetisk materiale fra to af de beslægtede franske konger.
Det drejer sig om Louis XVI’s DNA hentet fra blodet i græskarret, og DNA-materiale hentet fra det afhuggede og balsamerede af Kong Henri IV. Hverken blodet eller hovedet har man kunnet endeligt bekræfte tilhørte de to konger.
Forskerne analyserede allerede sidste år det genetiske materiale i blodet, og fandt frem til, at det kom fra en europæisk mand med blå øjne.
Først i år kunne de skaffe en brugbar DNA-prøve fra det balsamerede hovede. Her fandt forskerne dele af Y-kromosomet – det vil sige det mandlige kromosom. Dermed var de i stand til at undersøge slægtskabet mellem de to prøver.
Konklusionen blev at de to mænd havde 250 gange større sandsynlighed for at være beslægtede, end for at være ubeslægtede. Begge prøver havde genetiske variationer, som er karakteristisk for Bourbon-regionen i Frankrig, hvor kongeslægten både Henri IV og Louis XVI kom fra. Den variation er meget sjælden i Europa i dag.
Ud fra historien af de to prøver, kan de nye undersøgelser endeligt bekræfte, at både det indtørrede blod i græskarret og det mumificerede hovede tilhørte de to myrdede konger.
Forskerteamet planlægger nu at kortlægge hele Louis XVI’s genom. Hvis det lykkes, vil det i så fald være det første historiske genom nogensinde.
Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Forensic Science International: Genetics.
Læs også på Videnskab.dk: