Lysforurening har man kendt til længe, men i den traditionelle forstand handler det om, hvor meget lys gadelygter og deslige kaster ind i villahaver og lejligheder. Nu sætter et forskningsprojekt fokus på en ny slags lysforurening, nemlig det der påvirker vores nattehimmel.
Det skriver Royal Astronomical Society på deres hjemmeside. Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Forskerne fra Freie Universität Berlin og Leibniz Institute og Freshwater Ecology and Inland Fisheries forudser, at den stigende brug af LED-gadelygter vil farve nattehimlen over byer mere blå. For at følge udviklingen udviklede forskerne en prototype af en målingsanordning. Den brugte de til at vise, at himlen i øjeblikket indeholder langt mere rødt lys på overskyede nætter sammenlignet med klare nætter.
Igennem næsten hele evolutionshistorien har skyer gjort nattehimlen mørkere, præcis som de gør i dagtimerne. I områder med kunstigt lys har skyerne dog fået den omvendte effekt, og omfanget af effekten afhænger af farve. Forskerne fandt frem til at i Berlin er andelen af blå i skyernes lys er syv gange mere strålende på overskyede nætter end på klare. Den røde andel er 18 gange mere strålende.
Forskerne forklarer, at innovation inden for lysteknologien vil resultere i ændringer i farven på gadelys, og det vil have en effekt på himlens lys i byområder. Et skifte til hvidere LED-lys ville gøre himlen meget lysere på klare nætter. De foreslår, at byer der har besluttet sig for at skifte til LED burde købe lamper, der udsender varmt, hvidt lys og ikke sender lys opad.
Læs også: Kvinder er bedst til at hamre i dagslys