Kvindelige social – og sundhedshjælpere og assistenter behandles oftere end andre lønmodtagere med antidepressiv medicin – også før de bliver uddannet indenfor deres fag.
Det viser resultaterne af et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, skriver arbejdsmiljoviden.dk.
Forøget risiko for psykiske helbredsproblemer
Et nyt studie har undersøgt 1.946 kvindelige, nyuddannede SOSU’ers forbrug af antidepressiv medicin. Resultaterne viser at:
-
kvinder, der senere bliver SOSU-ansatte, i højere grad end andre får behandling med antidepressiv medicin op til ti år før, de starter på at arbejde indenfor SOSU-området.
-
der både blandt de kvindelige SOSU-ansatte og andre kvindelige lønmodtagere ses en stigning i behandlingen med antidepressiv medicin i årene 1995-2008. Denne stigning bliver dog ikke øget for de SOSU-ansatte kvinder når de begynder at arbejde indenfor SOSU-området.
- der ikke ses en forøget antidepressiv behandling blandt kvindelige SOSU-ansatte som var under 30 år, da de blev uddannet.
Resultaterne tyder på, at SOSU-ansatte har en forøget risiko for psykiske helbredsproblemer, som behandles med antidepressiv medicin, især hvis de er over 30 år på uddannelsestidspunktet. Omvendt tyder resultaterne ikke på, at omsorgsarbejde i sig selv giver anledning til psykiske helbredsproblemer, i hvert fald ikke over en femårig periode fra og med 2004 til og med 2008.