Når babydiller vokser op, sprækker deres ansigt. Derfor har voksne krokodiller særlige mønstre i deres tykke ansigtshud, skriver Forskning.no.
Nuancerne i krokodillernes ansigtsmønster er altså ikke nedarvet ligesom hos andre dyr, der arver mønstrene i deres pels eller fjer. Krokodillehudens mønster er derimod miljøbetinget: Det bliver dannet, fordi ansigtetshuden sprækker, når babykrokodillen vokser.
Krokodiller har en særlig tyk overhud, som indeholder meget kreatin. Keratin findes også i negle og hår, og det er et af hudens stærkeste byggematerialer.
Men der er ulemper ved at være tykhudet. Når den lille dille vokser, kan den solide yderhud ikke følge med, har en gruppe forskere fra Schweiz, Frankrig og Belgien fundet ud af. Huden udvider sig simpelthen ikke hurtigt nok.
Selv om fjæset sprækker, lider krokodillen dog ikke. Evolutionen har nemlig udstyret krybdyret med en god cellevækst, som reparerer sprækkerne.
Forskerne er kommet frem til deres nye opdagelse ved at lave 3D-modeller af krokodillehoveder, som de har beklædt med scannet hud. Modellerne viser, at det primært er miljøet, der former mønstret og ikke generne.
At hudsprækkerne er miljøbetingede, kan forskerne blandt andet se, fordi sprækkerne er forskellige på hver sin side af ansigtet. Hvis mønstret var nedarvet, ville højre og venstre side af ansigtet være ens.