Et supermassivt sort hul inde i Mælkevejens centrum er ved at fortære en kosmisk gassky – men gasskyen giver ikke op uden en kamp. Det skriver The Guardian.
Den forreste del af den gigantiske gassky kaldet G2 har nemlig overlevet træfningen med det supermassive sorte hul. De enorme gravitationelle kræfter, som virker på gasskyen, har slynget den tilbage i rummet med en hastighed på 10 millioner kilometer i timen – det er omkring en procent af lysets hastighed.
Gasskyen blev først observeret i 2011, hvor forskerne så, at den befandt sig i et meget selvmorderisk kredsløb, der ville føre den ind på en afstand af “blot” 25 milliarder kilometer fra det sorte hul. Det supermassive sorte hul er selv omkring syv milliarder kilometer på tværs og indeholder mere end fire gange solens masse.
De nye observationer af gasskyens kamp med det sorte hul blev taget af astronomer fra det europæiske ESO Very Large Telescope.
At se gasskyens kamp mod det sorte hul kan give astronomerne et hidtil uset billede af, hvordan sorte huller ødelægger masse.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Supermassive sorte huller dræber deres værtsgalakser