KORT NYT FRA DANMARK:
Én gang om året frigiver koraller deres sæd og æg for at formere sig.
Det lokker dykkere til for at se den fantastiske befrugtningsproces, som biologerne kalder massegydning.
Men hvordan kan hjerneløse organismer planlægge frigivelsen af æg og sæd, så det sker samtidig?
Det har forskere fra blandt andet Københavns Universitet nu fundet ud af.
Massegydningen sættes i gang, når der er den største stigning i havtemperaturen om året, skriver phys.org.
Korallerne formere sig ikke ved samme temperatur alle steder, men gør det, når der er en største temperaturstigning på året.
»Vi fandt ud af, at korallerne ved Lord Howe øen ud fra Australiens kyst gyder, når vandtemperaturen er 22 grader, hvorimod de samme koraller gyder i den Persiske Golf, når temperaturen er 32 grader. Det ser ud som om, at det vigtigste er, at korallerne gyder samtidig for at maximere succesen for befrugtning,« siger Sally Keith, der er adjunkt ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet, som har ledet projektet, til EurekAlert.org.
Forskningsprojektet har varet i mere end 16 år, og forskerne har indsamlet data fra mere end 80.000 koralrev fra 34 steder i hele verden. De har observeret korallernes gydning i Stillehavet, fra Kenya til Fransk Polynesien og fra Lord Howe øen til den Persiske Golf.
Medforfatter og professor ved ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies, Andrew Baird, mener, at den nye viden om, hvornår koraller er klar til at formere sig, er banebrydende.
»Det kan være en kæmpe fordel for dykkerturismen og giver mulighed for mere effektiv håndtering af kystudvikling. Det betyder at processer, som påvirker korallernes liv i deres tidlige stadier, såsom oprensning af havbunden, kan blive stoppet, når korallerne formerer sig,« siger Andrew Baird til EurekAlert.org.
Forskerne håber, at deres resultater kan ændre forståelsen af, at alle koraller ved Great Barrier Reef i Australien kun formerer sig én nat om året.
»I Great Barrier Reef er der koraller, som formerer sig hver måned fra september til marts. Massegydning er bare en enkelt del af befrutningen,« siger Sally Keith til EurekAlert.org.
Den nye viden bekymrer forskerne i forhold til klimaændringer.
De frygter, at ændringer i temperaturen påvirker korallernes reproduktion.
En ændring i timingen for massegydningen kan nemlig påvirke de lokale økosystemer.
Mange organismer, såsom fisk, er nemlig afhængige af massegydningerne for deres egen reproduktion.
»Havet har den største temperaturstigning i perioden lige før sommer. Igangværende forskning tyder på, at sommeren vil ramme tidligere og vare længere i koralrevene. Den effekt som klimaændringerne kan have for koralrevenes økosystemer, er vigtig at undersøge videre,« fortæller Jeff Maynard fra forskningsinstituttet CRIOBE i Fransk Polynesien, som var med til forskningen, til EurekAlert.org.
Koraller formere sig ved at frigive deres sæd eller æg ud i vandet samtidig, hvilket kaldes massegydning.
(Foto: A. Chelliah)
Læs også:
Nyd disse billeder af Great Barrier Reef, inden CO2 ødelægger det
Koralblegningen i Great Barrier Reef stiger i takt med de globale temperaturer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
agr