KORT NYT FRA DANMARK
En ny undersøgelse af amerikaneres og danskeres holdninger til velfærdsydelser peger på, at der ikke er så stor forskel i holdningerne mellem de to lande. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
I undersøgelsen blev der fremstillet tre cases, hvor spørgsmålet lød: »Hvor uenig eller enig er du i, at man bør skærpe kravene for at opnå kontanthjælp for personer som ham?«
1) En kontanthjælpsmodtager, hvor man ingen indsigt får i personens situation eller baggrund.
2) En kontanthjælpsmodtager, der har været uheldig at miste sit job, fordi han har fået en arbejdsskade, men han har ellers altid været i arbejde. Nu knokler han for at finde et nyt job og er meget motiveret for at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
3) En kontanthjælpsmodtager, der helt klart er doven, og som ikke gider anstrenge sig for at finde et job.
I de to sidste cases var danskerne og amerikanerne fuldstændig enige. De ville begge gerne hjælpe den uheldige, men ikke den dovne.
»Undersøgelsen gør op med forestillingen om, at vi i Danmark er særligt næstekærlige og mere tilbøjelige til at hjælpe vores medborgere. Tværtimod viser vores undersøgelse, at danskernes og amerikanernes holdninger til velfærdsydelser ikke er så forskellige endda,« forklarer professor Michael Bang Petersen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.
Forskerne håber, at undersøgelsen kan bruges af politikerne i forhold til den måde, de fremstiller kontanthjælpsmodtagerne.
»Politikere kan bruge undersøgelsen til at blive klar på, at den måde de beskriver kontanthjælpsmodtagere – fx som dovne eller uheldige – nemt kan rykke ved folks holdninger i forhold til, hvem der har ret til velfærdsydelser,« siger Lene Aarøe, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab, i pressemeddelelsen.
Resultaterne fra studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Politics.
Læs også:
Thornings velfærdsnedskæringer er typisk socialdemokratisk politik
Politikere kan ikke modvirke social arv med flere penge
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml