Thornings velfærdsnedskæringer er typisk socialdemokratisk politik
Medierne flyder med artikler, der tolker Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraternes nedskæringer i velfærdsydelser som noget chokerende og nyt. Men forskning fra Aarhus Universitet viser, at det er noget, Socialdemokraterne ofte gør.

De fleste forbinder Socialdemokraterne med et parti, der historisk set har kæmpet for velfærdsstaten og dens ydelser. Nogle ser dem måske endda som skabere af den danske velfærdsstat.

Derfor vækker det i medierne og hos andre partier undren, når Socialdemokraterne rasler med den store velfærdssparesabel

For det er da ikke traditionel socialdemokratisk politik, er det?

Jo, det er det faktisk. Det konkluderer i hvert fald lektor og ph.d. i statskundskab Carsten Jensen fra Aarhus Universitet, som du kan høre i videoen øverst i artiklen.

Borgerlige betaler velfærdsydelser

Det er ikke bare noget, Carsten Jensen siger som en politisk kommentar. Som det fremgår af Videnskab.dk-artiklen 'Borgerlige regeringer hælder penge i sundhedsvæsnet' har han rent faktisk forsket i netop hvilken politik, skiftende regeringer har ført.

Og tendensen går faktisk lidt begge veje. En stor sammenligning mellem 18 rige lande i den vestlige verden viser, at der ikke er nogen forskel på, hvor mange penge en socialistisk og en borgerlig regering bruger på sundhed.

Det er måske værd at have i baghovedet næste gang, der skal sættes et kryds.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk