Thornings velfærdsnedskæringer er typisk socialdemokratisk politik
Medierne flyder med artikler, der tolker Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraternes nedskæringer i velfærdsydelser som noget chokerende og nyt. Men forskning fra Aarhus Universitet viser, at det er noget, Socialdemokraterne ofte gør.

De fleste forbinder Socialdemokraterne med et parti, der historisk set har kæmpet for velfærdsstaten og dens ydelser. Nogle ser dem måske endda som skabere af den danske velfærdsstat.

Derfor vækker det i medierne og hos andre partier undren, når Socialdemokraterne rasler med den store velfærdssparesabel

For det er da ikke traditionel socialdemokratisk politik, er det?

Jo, det er det faktisk. Det konkluderer i hvert fald lektor og ph.d. i statskundskab Carsten Jensen fra Aarhus Universitet, som du kan høre i videoen øverst i artiklen.

Borgerlige betaler velfærdsydelser

Det er ikke bare noget, Carsten Jensen siger som en politisk kommentar. Som det fremgår af Videnskab.dk-artiklen 'Borgerlige regeringer hælder penge i sundhedsvæsnet' har han rent faktisk forsket i netop hvilken politik, skiftende regeringer har ført.

Og tendensen går faktisk lidt begge veje. En stor sammenligning mellem 18 rige lande i den vestlige verden viser, at der ikke er nogen forskel på, hvor mange penge en socialistisk og en borgerlig regering bruger på sundhed.

Det er måske værd at have i baghovedet næste gang, der skal sættes et kryds.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.