Klimaforandringerne betyder ikke kun, at vi i Danmark skal planlægge for ændret havniveau og skybrudstrusler i byområder, skriver geus.dk.
En ny rapport udarbejdet af GEUS for Naturstyrelsen viser, at også vandløbsafstrømningen vil blive kraftigt påvirket af klimaændringer frem mod 2050. Konsekvensen af de ekstreme afstrømninger i vandløbene kan i perioder føre til opstuvning af vand, som vil kunne forplante sig op igennem dræn-, regnvands- og kloaksystemer, og dermed øge risikoen for oversvømmelser.
Ved hjælp af en avanceret model har GEUS regnet på, hvordan vandkredsløbet bliver påvirket af tre forskellige fremskrivninger af klimaet. Beregningerne viser, at mere ekstreme afstrømninger i vandløbene er i vente, og de afslører også, at størrelsen af ændringerne er afhængig af, hvor i landet man er.
De største ændringer i maksimumafstrømningen i vandløbene er på over 50%, og de forventes i Sydøstdanmark i områder med lerede jorde, og hvor meget af vandet strømmer af på overfladen efter regnskyl.
I Østjylland, Nord- og Vestjylland får man mere moderate stigninger på mellem 0 og 25 %.
Disse forhold skal kommunerne nu tage i betragtning i de klimatilpasningsplaner, de udarbejder senere i år. Det er ikke tilstrækkeligt alene at planlægge for ændret havniveau og skybrudstrusler i for eksempel byområder. Nu skal der også tages højde for de lokale hydrologiske og geologiske forhold i forskellige dele af landet.
LÆ SOGSÅ: Havet driver klimaforandringen