Omtrent 100 lysår fra Jorden svæver der en kæmpeplanet ensomt afsted uden en stjerne at kredse om. Det skriver Berlingske på deres hjemmeside.
Planeten med det knap så mundrette navn CFBDSIR2149-0403 er opdaget af astronomer tilknyttet det europæiske ESO-observatorium i Chile.
Den er fire til syv gange tungere en vores solsystems største planet Jupiter, og den nærmeste fritsvævende planet. Forskerne kalder den tilmed »den mest spændende fritsvævende planetkandidat, man nogensinde har opdaget« ifølge b.dk.
Man har kunnet opdage den enorme planet, fordi den i kraft af sin varme afsætter en svag infrarød glød, som man kan måle med moderne instrumenter. Forskerne mener, at planeten har en overfladetemperatur på ca. 400 grader.
»Varmen opstår, fordi planeten ikke er i såkaldt hydrostatisk ligevægt. Den trækker sig konstant sammen, og i den proces afgiver den varme,« forklarer astrofysiker ved Københavns Universitet, Anja C. Andersen, til b.dk.
»Den er formentlig helt steril. Liv, som vi kender det, har brug for Solens lys, ikke mindst til fotosyntese,« fortsætter hun.
Planeten kan være skabt på to måder:
- Den kan være opstået som stjerne, men uden at opnå den masse der skulle til for at igangsætte kernefusioner og dermed starte det indre fusionskraftværk.
- Eller den kan være opstået som en almindelig planet, som så bare er blevet skudt ud af et planetsystem.
Planeter i et dobbeltstjernesystem har stor risiko for at blive slynget ud af kredsløbet. Anja C. Andersen vurderer, at der kan være lige så mange eller flere af disse fritsvævende planeter end planeter, der er i kredsløb om stjerner. De er bare enormt svære at opdage. Det kræver millioner af scanninger af himmelens legemer.
Læs også på Videnskab.dk:
Danskere overrasker med ny viden om jordlignende planeter