En gassky, der er tre gange større end Jorden, og som har retning mod et sort hul, der er fire millioner gange større end solen, kan give forskerne helt ny viden om universet. Det skriver European Southern Observatory i en pressemeddelelse.
Det er europæiske forskere, der med European Southern Observatory’s Very Large Telescope har opdaget den enorme gassky. Skyen har kurs direkte mod det endnu større sorte hul i midten af vores egen galakse Mælkevejen.
Gasskyen har gennem de sidste syv år fordoblet sin fart, så den nu bevæger sig med 2,350 kilometer i sekundet. Trods denne fart vil skyen først nå frem i 2013.
Det sorte hul ved navn Sagittarius A* har en så stor tiltrækningskraft, at det faktisk ikke vil nøjes med at opsluge en stor del af gasskyen, men også i sidste ende vil opsluge selve lyset fra skyen.
Uden for det sorte hul, cirkler en masse af forskellige materialer, efter samme princip som vand i et afløb, men det er meget sparsomt, hvad forskerne ved om området udenfor det sorte hul.
Derfor er forskerne spændte på sammenstødet mellem gasskyen og det sorte hul, fordi det hidtil sparsomt udforskede område vil blive kraftigt oplyst af sammenstødet, hvilket det ikke tidligere har været.
Læs også på Videnskab.dk: Rekordtunge sorte huller fundet