I en lang række fødevarer findes der et såkaldt tredje krydderi. Det er et tilsætningsstof med navnet MSG, som fremhæver smagen.
En ny undersøgelse, som Aarhus Universitet har lavet sammen med canadiske forskere, viser dog, at store mængder MSG om dagen bliver koncentreret i musklerne og kan gøre muskulaturen mere følsom, skriver professor i odontologi Peter Svensson i dagens udgave af universitetets julekalender.
Professoren fortæller, at udover mere følsomme og ømme tyggemuskler oplevede forsøgspersonerne kvalme og utilpashed, efter de havde spist suppe med store mængder MSG tilsat. Det oplevede forsøgspersonerne i kontrolgruppen ikke.
Selvom der langt fra er tale om, at personerne blev lammede og ikke kunne bevæge sig, så mener professoren, at det er interessant:
»at vi nu ved, at kosten også har indflydelse på smerter i musklerne.«
Så hensynet til tyggemusklerne er altså endnu en god grund til at tænke over, hvad du putter i munden – også i juledagene. Hvis du gerne vil undgå julemad med et højt MSG-indhold, skal du blandt andet holde igen med:
- gås
- sild
- chokolade
- flæskesvær
- mandler
- valnødder
- hamburgerryg
- kaffe
Kæbegymnastik er kuren
Men fortvivl ikke, hvis du alligevel bliver ramt af ømme tyggemuskler. En god gang kæbegymnastik burde ifølge professoren kunne kurere disse. Det kan du gøre ved at:
- undgå at bide tænderne for meget sammen
- lave gabebevægelser, så du får strakt musklerne ud
- lave kæbejogging på stedet ved at bevæge underkæben fra side til side.
Generelt bør du som med resten af kroppen holde dit tyggeapparat i god form. På den måde mindsker du nemlig risikoen for at blive blandt de knap 10 procent af befolkningen, der lider af hyppige problemer med kæbeled og tyggemuskler.
Læs også: Forsker advarer: Der er farlige orm i din fisk