Alderen forringer kroppens pumpefunktion, og mange ældre mennesker får derfor problemer med blodomløbet i benene. De behandles i dag med kompressionsstrømper, som med et lokalt tryk sørger for, at blodet pumpes tilbage igennem kredsløbet til hjertet.
Med nye forskningsmillioner kan forskere ved Aarhus Universitet sætte gang i et nyt projekt, der har som sit mål at udvikle en endnu mere intelligent kompressionsstrømpe til patienter med kredsløbssygdomme:
»Vi vil designe en strømpe, der selv justerer trykprofilen i forhold til den enkelte bruger i takt med, at væskeophobningen reduceres, « siger Finn Overgaard Hansen, ingeniørdocent ved Aarhus Universitet.
Han har sammen med en international forskergruppe netop sat gang i projektet, der vil resultere i den første prototype på en intelligent kompressionsstrømpe, der kan trække sig sammen og yde et optimalt tryk hos den enkelte patient ved blot at tænde på en knap.
Projektet er finansieret af programmet Ambient Assisted Living (AAL), som støtter udviklingen i øget anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi med fokus på at øge livskvaliteten for ældre.