Trods masser af forskning gennem de seneste årtier, er veer i dag forholdsvis ubeskrevet af videnskaben, og der er stadig meget, man ikke forstår om de sammentrækninger i livmoderens muskelceller, der sætter en fødsel i gang. Det skriver Aarhus Universitet.
»Man ved dybest set meget lidt om, hvordan en ve opstår og hvilket sammentrækningsmønster, den følger. Ved at kombinere vores ingeniørmæssige viden om signalbehandling med lægernes indsigt i fysiologi og fødsler, kan vi komme et skridt nærmere en forståelse af ve-mekanismen,« siger Lasse Lange, civilingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.
Han har sammen med sin medstuderende Anders Væggemose arbejdet med et system, der måler elektrisk aktivitet i muskelcellerne, når de trækker sig sammen i livmoderen under en ve.
Systemet består af 16 elektroder, der monteres på den gravide kvindes mave, og en computer, der opsamler data. Det unikke ved metoden er, at den kan undersøge både hastighed og mønster i livmoderens muskelsammentrækninger.
Håbet er, at deres metode på sigt kan anvendes af læger til at diagnosticere kvinder med veer tidligt i graviditeten og nedbringe antallet af for tidlige fødsler.
Læs også: Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?