KORT NYT FRA DANMARK:
Livet i sin avancerede form eksploderede for omkring 500 millioner år siden. Det skete under den såkaldte kambriske eksplosion, hvor iltindholdet steg tilstrækkeligt til, at de små, simple og encellede livsformer, som på daværende tidspunkt eksisterede, kunne udvikle sig til noget større.
Sådan har fortællingen i hvert fald lydt indtil nu. Men nu peger nye forskningsresultater fra bl.a. Syddansk Universitet på, at det ikke udelukkende er i iltindholdet, at forklaringen skal findes. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne fra Danmark, Sverige og Frankrig har fundet ud af, at der formentlig var masser af ilt, længe før den kambriske eksplosion fandt sted. Forskningen er publiceret i PNAS.
»Vi har undersøgt nogle klipper, der er 2,08 – 2,15 milliarder år gamle. De viser os, at der var ilt på dybt vand og dermed også i atmosfæren dengang. Vi kan ikke sige præcist hvor meget, men der var sandsynligvis rigelig med ilt til, at avanceret liv kan udvikle sig,« udtaler postdoc Emma Hammarlund fra Nordic Center for Earth Evolution ved Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.
Én forklaring på mysteriet kan være, at selvom der fandtes avanceret liv for to milliarder år siden, er det ikke sikkert, at det kan spores i dag. Hvis for eksempel at livsformerne ikke udviklede knogler eller skaller, ville de heller ikke nemt kunne fossileres og efterlade spor til os.
»Vi betragter det pt. som mere sandsynligt, at den store udvikling bare ikke fandt sted. Men hvorfor lykkedes det ikke, når der nu var rigeligt ilt?« spekulerer Emma Hammarlund.
Læs også:
Dyrelivets opståen driller stadig forskerne
Livets byggesten skabes ved kometnedslag
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp