Selv om vores hus stiger i værdi, bruger vi ikke flere penge af den grund. Det fastslår økonomer fra Københavns Universitet og University of Oxford i ny undersøgelse, der går stik imod en udbredt antagelse blandt økonomer om, at hvis huspriserne stiger, så stiger vores forbrug også. Det skriver ku.dk.
»Vores pointe er, at ledende økonomer ikke bør være så optaget af at følge boligmarkedet i sig selv. Nationaløkonomer holder skarpt øje med udviklingen på boligmarkedet for de antager, at forbruget følger med, men det gør det ikke nødvendigvis,« siger Søren Leth-Petersen, professor i økonomi på Københavns Universitet.
Sammen med to forskerkolleger – professor Martin Browning fra University of Oxford og lektor Mette Gørtz fra Københavns Universitet – har han netop testet denne udbredte antagelse; en teori der kaldes ’formueeffekten’. Konklusionen er, at teorien ikke har nævneværdig effekt.
Han mener husejeres tilbageholdenhed skyldes, at vores hus ikke kun repræsenterer en økonomisk værdi for os. Det vil sige et aktiv på lige fod med fx værdipapirer eller bilen:
»Vores bolig er jo vores hjem og vi skal alle sammen have et sted at bo. Derfor reagerer husejere i virkelighedens verden slet ikke som teorien foreskriver,« siger han.
Søren Leth-Petersen peger på, at det snarere er udsigten til øget indkomst, der får husejere til at forbruge mere.
LÆS OGSÅ: Sådan opstod den danske boligboble