KORT NYT FRA UNIVERSITETERNE:
Verdens undersøiske enge af havgræs vokser i store dele af verden, hvor de fungerer som hjem for mange forskellige smådyr, filtrerer vandet og holder på kulstof og næringssalte.
Men de er stærkt truet af forskellige miljøpåvirkninger, og nu viser ny forskning, at den globale opvarmning gør det hele værre. Varmere have er med til at give havgræsserne stress, konkluderer et spansk/dansk forskerhold ifølge Syddansk Universitet.
De varmere temperaturer fører til nedbrydning af organisk stof. Det sker for eksempel efter en opblomstring af alger, som hurtigt dør på grund af en kort livscyklus. De døde alger falder ned på havbunden, giver iltsvind og stimulerer aktiviteten af såkaldt sulfatreducerende bakterier.
Bakterierne danner sulfid, som havgræsserne ikke kan tåle i store mængder.
”Resultatet er, at planten bliver stresset og måske dør”, siger Marianne Holmer, professor på Biologisk Institut på SDU i en pressemeddelelse.
”Mange af de arter, der lever i havgræsserne, vil komme til at lide, hvis havgræsserne forsvinder”, siger Marianne Holmer.
Forskerne har konstateret, at havgræs på dybt vand er mindre udsat end på lavt vand.
Læs også:
Mystiske cirkelformationer på havbunden forklaret
Ålegræs elsker klimaforandringer i Arktis
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th