KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Aggressive infektioner med stafylokok-bakterier kan være en alvorlig sag – især hvis stafylokokkerne er modstandsdygtige (resistente) over for antibiotika.
Ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet er »stafylokokkerne er foran i kapløbet – resistensen stiger, og behandlingsmulighederne er få.«
Men nu forsøger forskere fra Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet at udvikle en ny behandlingsform i kampen mod resistente stafylokokker.
Den såkaldte antivirulensterapi er baseret på havbakterier, der producerer stafylokokhæmmende stoffer.
»Havbakteriestofferne hæmmer stafylokokkernes evne til at danne henholdsvis giftstoffer og camouflage-proteiner, som forhindrer vores immunforvar i at reagere på en infektion. Samtidig lammer stofferne et raffineret kommunikationssystem, der giver stafylokokkerne mulighed for at foretage koordinerede angreb i organismen, fortæller ph.d. Anita Nielsen i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.
De stoffer forskerne har testet på stafylokokker, er udvundet af havbakterier indsamlet over hele verden på Galathea-III-ekspeditionen, som fandt sted fra august 2006 til april 2007.
Særligt stoffet Solonamid B, isoleret fra en havbakterie fundet nær Solomon-øerne, er ifølge pressemeddelelsen interessant.
Den nye undersøgelse er publiceret i det videnskablige tidsskrift PLOS ONE.
Læs også:
MRSA: Forskere er på sporet af antibiotikaresistens
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb