Grønlandske børn i bygderne spiser generelt mest traditionel grønlandsk kost såsom sæl, hval, fisk og rugbrød sammenlignet med børn i Nuuk, hvor børnene spiser mere vestlig præget kost som frugt, grøntsager og kartofler. Børn i byerne ligger midt imellem.
Det viser Skolebørnsundersøgelsen, Health Behaviour in School-aged Children, som er den eneste landsdækkende undersøgelse af skolebørns helbred og sundhedsvaner i Grønlandm skriver Statens Institut for Folkesundhed.
Undersøgelsen viser, at at mens 40-46 procent af børnene i byerne og Nuuk i 2010 spiste grøntsager dagligt, gjaldt det samme kun for 27 procent af børnene i bygderne. Samtidig drikker 42 procent af børn i bygderne dagligt sodavand. I Nuuk ligger tallet på 20 procent.
Resultatet kan bruges i forbindelse med forebyggelse af usunde madvaner – f.eks. i form af skolemadsordninger.
Siden 2004 har Landsstyret haft som mål, at alle skolebørn skal have mulighed for at få et sundt måltid mad i skolen, derfor er børnene også spurgt om, hvor de oftest spiser frokost. Blandt eleverne svarer 51 procent, at de spiser frokost på skolen, 36 procent i hjemmet og resten andre hos andre, på grillbar o.lign. eller andre steder.
Læs også: Vikingerne dyrkede korn på Grønland