Gletsjerne ved Andesbjergene langs Sydamerikas vestkyst er skrumpet med 30 til 50 pct. siden 1970’erne. Det skriver Jp.dk.
Det fastslår en undersøgelse, som påpeger, at gletsjernes tilbagetog foregår i det højeste tempo i en periode på 300 år.
Undersøgelsens pointer er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cryosphere.
En gletsjer er betegnelsen for en flerårig sne- og isaflejring, der bevæger sig ned ad skråninger som følge af sin egen masse.
Forfatterne bag rapporten siger, at den generelle tilbagetrækning primært skyldes en gennemsnitlig stigning i temperaturen på 0,7 grader i tidsperioden 1950 til 1994.
Gletsjerne, som forsyner millioner af sydamerikanere med vand, er under tilbagetog alle steder ved den 7.500 kilometer lange bjergkæde, men isen smelter især omkring bjergkædens små gletsjere ved lavere højde.
Ved de lavtliggende gletsjere er isens tykkelse de fleste steder reduceret med over en meter siden slutningen af 1970’erne, påpeger forskerne.
»Idet den maksimale tykkelse af disse mindre, lavtliggende gletsjere sjældent overstiger 40 meter, vil de sandsynligvis forsvinde helt indenfor de kommende årtier,« siger undersøgelsens hovedforfatter Antoine Rabotel fra Laboratoriet for glaciologi og miljømæssig geofysik i Grenoble, Frankrig.
Læs også på Videnskab.dk:
Global opvarmning øger risiko for tsunamier i Norge