Hvor kom de første danskere egentlig fra? Det er et af de spørgsmål, som genforskere fra Grundforskningscenter fra Geogenitik på Københavns Universitet vil forsøge at svare på i et nyt stort forskningsprojekt, som de laver i samarbejde med Nationalmuseet, skriver Politiken.dk.
Genforskerne vil nemlig undersøge generne hos 7.000 år gamle danske menneskeknogler. Det skal gerne resultere i en kortlægning af hele genomet hos i alt 100 fortidlige danskere fra jæger-samler-perioden over bronzealderen, jernalderen, vikingetiden/tidlig middelalder til den begyndende industrialisering.
Forskningsprojektet ‘The Genomic History of Denmark’ har netop fået en bevilling på 36 millioner kr. Københavns Universitet.
»Det betyder, at vi kan gå i gang, men den samlede pris bliver omkring 80 millioner kr. Resten skal vi søge fra forskellige fonde«, fortæller professor Eske Willerslev, leder af Grundforskningscenter for Geogenetik.
Dna-materialet i de gamle knogler er sparsomt, men med de nye metoder, mener Eske Willerslev, at analyserne alligevel vil kunne gennemføres.
Læs også: Kan man virkelig stole på Willerslevs hårprøve?