Grillkul har længe været en udskældt forureningskilde på grund af den giftige røg, som ledes ud i luften under afbrænding.
Men nu tyder ny forskning på, at det trækul, som grillbriketter laves af, i visse tilfælde kan være gavnlige for miljøet, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Ifølge den nye undersøgelse kan trækullene potentielt mindske nedsivning af miljøfremmede stoffer til grundvandet og tilmed reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren, hvis de – i stedet for at blive brændt af – bliver gravet ned i landbrugsjorden.
Samtidig lader trækullet til at kunne give jorden bedre dyrkningsegenskaber.
»Ved at putte trækul tilbage i landbrugsjorden, kan man potentielt få et meget større høstudbytte. Vi kan simpelthen se, at det giver en mere produktiv jord. Trækullet øger nemlig jordens vandbindingsevne, og det betyder, at jorden ikke så let bliver udtørret. Trækullet giver også en bedre jordstruktur, så der kan trække ilt ned til planterne. Derudover er trækullet i stand til at binde næringsstofferne i jorden, så afgrøderne lettere kan udnytte dem,« fortæller forskeren Lis Wollesen de Jonge fra Institut for Agroøkologi i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.
De særlige egenskaber ved trækullet hænger sammen med, at det har et stort overfladeareal, som vandmolekyler og næringsstoffer kan hæfte sig på. Samtidig kan miljøfremmede stoffer binde sig til kullet, så de derved ikke siver ned i grundvandet.
»Problemet med fremmedstoffer er i dag, at de kan sive så hurtigt ned, at mikroorganismerne i jorden ikke kan nå at nedbryde dem. Men trækullet kan holde på fremmedstofferne længe nok til, at bakterier og svampe i de øverste jordlag kan nå at spise dem. De seneste resultater tyder faktisk også på, at mikroorganismerne bruger trækullet som bolig, fordi de kan gemme sig inde i trækullets bittesmå hulrum,« fortæller forskeren Søren Munch Kristiansen fra Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.
Miljøfremmede stoffer er kemi, der ikke findes naturligt i miljøet. Stofferne kan fx være pesticidrester.
Ifølge Aarhus Universitet er inspirationen til at bruge trækul til jordforbedring »et gammelt indianertrick,« som de har hentet fra Amazonas.
Læs også: Barbecue på tre sekunder