En ting er at få et molekyle til at vende rigtigt, når man vil filme det for at observere de kemiske processer. Det er straks noget sværere at få et molekyle til at vende rigtigt i en væske, som jo også består af molekyler. En løsning er på vej fra Aarhus Universitet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Problemet med at få molekyler i væsker til at vende rigtigt, skyldes, at de støder imod de molekyler, som væsken består af.
Nu har kemiprofessor Henrik Stapelfeldt imidlertidfundet en løsning på dét problem: man skal bare opløse molekylerne i en væske bestående af superflydende helium.
»Hvis man køler isotopen helium-4 ned til tæt på det absolutte nulpunkt bliver det superflydende, dvs. det har ingen friktion. Det betyder, at hvis man opløser f.eks. lidt jodmethan i væsken og puffer til et af jodmethan-molekylerne med en laserpuls, så vil molekylet kunne rotere frit længe nok til, at den kommer til vende på den måde, man ønsker,« forklarer han.
At det superflydende helium ikke har friktion betyder f.eks., at hvis man har det i en kop og drejer koppen, så følger væsken ikke med rundt, sådan som f.eks. vand vil gøre. Faktisk vil det krybe op ad koppens indersider og ned ad ydersiderne igen som en tynd film, hvis ikke man har lagt låg på.