KORT NYT FRA UDLANDET:
Muligvis skal det traditionelle billede af en tidlig dinosaur revideres. Nye udgravninger i Sibirien tyder nemlig ifølge Sciencemag.org på, at allerede de tidligste dinosaurer for 240 millioner år siden kan have haft fjer.
Ifølge Sciencemag.org blev fjererne formentlig ikke brugt til at flyve, men så dinoerne bedre kunne holde varmen eller se godt ud over for det andet køn.
Opdagelsen er gjort efter studier af hundredvis af fossiler af en planteædende dinosaurus kaldet Kulindadromeus zabaikalicus, som bar både fjer og skæl. Det rapporterer et internationalt forskerhold i tidsskriftet Science.
(Billede: Kunstnerisk fremstilling af Andrey Atuchin)
»For første gang har vi fundet fjerlignende strukturer i en dinosaur, som ligger langt fra den afstamning, der førte til udviklingen af fugle,« siger medforfatter til studiet Pascal Godefroit, palæontolog ved det naturhistoriske museum i Bruxelles i Belgien, til LiveScience.
Palæontolog Xing Xu fra ‘Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology’ i Beijing er begejstret for fundet af de mange fossiler, men siger også til Sciencemag.org, at de løfterige fund trods alt er for fragmenterede til, at man kan være sikker på, at de fjerlignende strukturer svarer til dem, man i dag finder hos fugle.
Læs også:
Sensationelt fund: Alle dinoer bar fjer
Dinoer lærte at flyve ved at hoppe fra træ til træ
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.