KORT NYT FRA UDLANDET:
Giver tanken om andengradspolynomier, trigonometri og kalkulus dig kuldegysninger og sved på panden? Så er det forståeligt nok, hvis du har besluttet dig for at hjælpe dine børn med matematikken.
Men nu viser ny forskning, at børn af matematik-angste forældre faktisk klarer sig dårligere i matematik, hvis de ofte får hjælp til lektierne af deres forældre. Det skriver University of Chicago i en pressemeddelelse.
»Vi tænker ofte ikke over, hvor vigtig forældrendes egen attitude er for at bestemme deres børns faglige bedrifter. Men vores arbejde peger på, at hvis en forælder går rundt og siger ‘Åh, jeg kan ikke lide matematik’ eller ‘Det her gør mig nervøs’, så opfanger børn signalet, og det påvirker deres success,« fortæller professor i psykologi Sian Beilock fra University of Chicago.
Studiet fulgte 438 elever fra første og anden klasse henover et helt skoleår. Børnene blev målt på deres matematiske færdigheder, og forskerne undersøgte både forældres og børns matematik-angst ved hjælp af spørgeskemaer.
Resultatet er publiceret i tidsskriftet Psychological Science.
Forbindelsen imellem forældrenes angst og børnenes matematiske færdigheder har mere rod i dårlige holdninger end dårlige gener, mener forskerne.
Som bevis for dette fremhæver de, at forældrenes angst kun påvirkede børnene negativt, når de ofte hjalp dem med lektierne. De betragter det derfor som afgørende, at forældrene får hjælp til at yde lektiehjælp til deres børn.
»Vi kan ikke bare sige ‘Kom ind i kampen’ til forældre, særligt ikke til de de matematik-angste. Vi bliver nødt til at udvikle bedre redskaber for at lære forældre, hvordan de bedst hjælper deres børn med matematik,« siger postoc og psykolog Erin A. Maloney fra University of Chicago.
Forskerne foreslår blandt andet, at forældre kan inddrage matematikbøger, computer- og brætspil, samt apps fra internettet til at hjælpe sig selv og deres børn med at opfatte matematik som noget positivt.
Læs også:
Bevægelse gjorde børn 35 procent bedre til matematik
Kunst gør det let at lære matematik
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on