I et nyt studie bliver det slået fast, at fisks genetik bliver påvirket af det fiskeritryk, der findes i deres omgivelser. Det skriver phys.org.
Udgangspunktet for undersøgelserne var spørgsmålet om, hvorvidt overudnyttelse af verdenshavene og dermed også overfiskeri, er med til at skabe genetiske ændringer hos fisk.
Spørgsmålet er blevet undersøgt af forskere fra Wageningen University & Research Centre, Oslos Universitet samt en række internationale samarbejdspartnere.
»Hovedmålet med vores studie er, at undersøge hvorvidt evolutionen har nogen som helst økonomisk betydning,« forklarer Andries Richter, som arbejdede med studiet som en del af hans PhD-projekt.
Den største udfordring ved at besvare spørgsmålet er, at vækst og reproduktion for enkelte fisk ikke alene afhænger af deres gentiske kode, men også påvirkes af miljøet.
Fordi marinestystemer hele tiden er i forandring er det svært at skelne mellem, hvad der er bestemt af genetik, og hvad der er miljøbestemt.
Forskerne kom frem til, at genetiske ændringer fandt sted, selv på de steder, hvor fiskeritrykket var lavt. De genetiske ændringer kan være bade gode og dårlige, og afhænger af trykket på fiskeriet.
Generelt set, tillader evolutionen fiskene at tilpasse sig miljøet ved at vokse hurtigere og blive hurtigere kønsmodne, hvilket giver flere afkom. Men hvis fiskeripresset er for stort, kan ændringerne give bagslag, fordi fiskene bliver store inden de har fået afkom – og det påvirker bestanden i en negativ retning.