Børn, der er undfanget med hjælp fra fertilitetsbehandling, har flere misdannelser end børn, der er skabt på naturlig vis. Det fremgår af en storstilet australsk undersøgelse, skriver dr.dk.
Behandlinger som stimulering af ægløsning, reagensglasbefrugtning eller indsprøjtning af sæd direkte i et æg resulterede i alvorlige misdannelser i 8,3 procent af de tilfælde, de australske forskere har undersøgt.
Til sammenligning var der kun 5,8 procent misdannede spædbørn blandt de undfangelser, der var sket spontant, fremgår det af undersøgelsen, der offentliggøres i New England Journal of Medicine.
Forsker Michael Davies, der står bag undersøgelsen, kalder det en meget markant forskel.
»Risikoen for at få et handicappet barn er noget, man ikke taler så ofte om på klinikkerne, tror jeg. Dette understreger, at det er noget, klinikpersonalet bør tale med patienterne om,« siger han til nyhedsbureauet AFP.
Gælder også for andre lande
Michael Davies ser ingen grund til, at undersøgelsens resultater ikke skulle kunne overføres til andre dele af verden.
Han oplyser, at forskerne har fokuseret på alvorlige misdannelser som hjertefejl, hjerneskader og andet, der kræver behandling.
Studiet dækker 308.974 fødsler registreret i delstaten South Australia mellem januar 1986 og december 2002. Heraf havde 6163 af familierne fået hjælp til at blive gravide. Hvert år fødes mere end 3,7 millioner børn som et resultat af kunstig befrugtning.
Forskel på risiko
Forskerne fandt ud af, at der var forskel på, hvor risikable de forskellige behandlingsformer er. Den mest risikable form var den form for kunstig befrugtning, hvor sæd sprøjtes direkte ind i et æg i et reagensglas.
Forklaringen kan ifølge Michael Davies være, at der er risiko for at bruge dårlig sæd ved den metode. Studiet er ifølge forskerne det mest omfattende af sin art hidtil.
Andre studier har også vist, at risikoen for misdannelser øges ved kunstig befrugtning.
I 2010 kom franske forskere frem til, at risikoen var 4,25 procent for børn, der kom til verden ved kunstig befrugtning, og to procent for børn, der kom til verden på naturlig vis.