Forskerne ved, at klimaforandringer rammer mange arter hårdt, men hvor hårdt?
Et nyt studie viser, at klimaet ændrer sig med en hastighed, der overgår evolutionens med mere end faktor tusind. Det skriver Sciencemag.org.
De seneste årtier er kloden blevet 0,6 celcius grader varmere, og klimamodeller viser, at vi kan opleve 4 grader mere ved enden af dette århundrede.
I studiet undersøgte amerikanske forskere fra University of Arizona, hvor hurtigt en lang række dyr ville kunne tilpasse sig temperaturændringerne.
Det gjorde de ved at kigge på arter, der var relaterede til hinanden, og så gik de et skridt tilbage til deres fælles forfader for at se, hvornår arten delte sig op i to. Den slags data koblede de til tidligere klimatiske ændringer, og så udregnede de estimater for 540 forskellige arter i 17 forskellige grupper af hvirveldyr. Her indgik både fugle, reptiler og pattedyr.
Studiet viste, at for 15 ud af de 17 grupper af dyr, var de kun i stand til at tilpasse sig en temperaturændring på én grader celcius per millioner år. De to andre grupper var hurtigere, men kunne stadig kun tilpasse sig temperaturændringer under 2 grader på en million år.
Selvom dyrene tilpasser sig for langsomt, betyder det ikke, at de uddør. De kan stadig flytte sig fra deres nuværende leveområder, men det er ikke en løsning for alle. Eksempelvis kan en mus, der bor på et bjerg, rykke højere op, når temperaturen stiger, men på et tidspunkt løber den nok tør for bjerg.
Studiet bliver bragt i det anerkendte tidsskrift Ecology Letters.
Læs også på Videnskab.dk:
Klimaforandringer forpurrer redningen af truede dyrearter