Europæiske børn og unge er omgivet af fastfood, chips og sodavand, men hvordan lærer de at modstå de mange fristelser? Det spørgsmål forsøger det europæiske forskningsprojekt TEMPEST nu at svare på, skriver Aarhus Universitet.
Et af hovedmålene med TEMPEST er at være medvirkende til at forebygge den stigende overvægt blandt børn og unge i Europa ved at give børn og unge redskaber til at undgå usunde fødevarer, som de har nem adgang til.
Projektet har derfor udarbejdet strategier, som børn kan benytte sig af for at undertrykke eller kontrollere lysten til slik og snacks. Forskningsprojektet består af forskere fra ni lande i Europa med deltagelse af ph.d.-studerende Liliya Nureeva fra Aarhus Universitet.
»Børn og unge skal have større viden om sundhed og værktøjer, så de selv kan være med til at påvirke deres kost- og spisevaner,« fortæller Liliya Nureeva, Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet.
Forskerne har udformet strategier på baggrund af data indsamlet i ni europæiske lande. Et gennemgående træk for projektet er, at børn selv skal være med til integrere strategierne i deres hverdag og dermed tage aktiv del i deres egen sundhed og levevis.
»Nogle børn kan bedst kontrollere deres kostvaner ved at undgå at komme i nærheden af usunde snacks, andre distraherer sig selv for at glemme trangen til sødt, mens andre igen opstiller regler om, at de skal spise frugt hver dag, eller at de kun må spise slik i weekenden,« forklarer Liliya Nureeva og fortsætter:
»Børn skal være bevidste om hvilke strategier, der virker for dem, så de selv aktivt kan være med til at kontrollere deres indtag af usunde fødevarer.«
TEMPEST vil sidst på året udgive en håndbog, som vil være tilgængelig for forældre og andre, der kan hjælpe børnene med aktivt at bruge strategierne.
Om TEMPEST
- TEMPEST står for: ‘Temptations to Eat Moderated by Personal and Environmental Self-regulatory Tools’ og forskningsprojektet løber i perioden 2009-2013.
- TEMPEST har udviklet seks selvregulerende strategier baseret på 11.826 spørgeskemaundersøgelser blandt 10-17-årige i ni europæiske lande.
- Projektet består af forskere fra Holland, Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Portugal, Rumænien og England.
- Det er et europæisk finansieret forskningsprojekt, der er støttet af EU’s Syvende Rammeprogram.
Læs også på Videnskab.dk