KORT NYT FRA UDLANDET:
Et nyopdaget enzym kan gøre en ny teknik til at genmanipulere organismer endnu mere effektiv, fortæller forskere fra Broad Institute i Massachusetts, USA. Det skriver nature.com.
Den nye teknik hedder CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) og skabte tidligere på året stor opmærksomhed, da kinesiske forskere brugte teknologien til at ændre på et menneskefosters gener.
Med opdagelsen af det nye enzym, ved navn Cpf1, kan CRISPR vise sig at være endnu mere effektiv, fortæller forskerne.
Enzymet kan nemlig skære i DNA’et på nye steder, hvilket giver forskerne flere valgmuligheder, når de skal finde et sted at genmanipulere.
»Dette åbner for en masse nye muligheder for alle de ting, vi ikke tidligere har kunnet ramme,« siger epigenetiker Luca Magnani fra Imperial College London til nature.com.
Opdagelsen er publiceret i et studie i tidsskriftet Cell.
Det er dog for tidligt at sige, om det nye enzym vil blive så populært, at det vil blive en fast del af CRISPR.
Det eksisterende CRISPR-system er baseret på et andet enzym, kaldet Cas9, der i øjeblikket lægger grund for en patent-krig imellem University of California på den ene side og Broad Insitute, samt Massachusetts Institute of Technology på den anden side.
Læs også:
CRISPR: Ny genteknologi revolutionerer videnskaben
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on