Et godt solidt forhold et andet menneske kan bidrage til, at traumatiserede børn og unge undgår at gøre skade på sig selv eller udvikler en spiseforstyrrelse senere i livet. Det viser en ny undersøgelse fra SFI.
Traumatiske oplevelser i barndommen som psykisk og fysisk mishandling i hjemmet eller mobning i skolen sætter deres spor. Og mange unge håndterer deres indre smerter ved at gøre skade på sig selv. Enkelte udvikler også spiseforstyrrelser.
Selvskade ses seks gange oftere hos unge, der har været udsat for traumatiske oplevelser eller mishandling som børn, end hos andre unge.
Nogle unge klarer sig dog godt på trods af traumatiske begivenheder, siger forskerne.
»De unge, som i barndommen har haft en personlig relation, der har båret præg af anerkendelse, empati og forståelse, klarer sig langt bedre, end vi havde forventet. Og
mange af disse unge undgår helt en selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser,« udtaler seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen fra SFI.
SFI’s rapport bygger på en interviewundersøgelse med 2.980 unge voksne, og er støttet af Egmont Fonden.
Forskerne har haft svært ved at finde ud af, hvorfor nogle unge vælger at gøre skade på sig selv eller udvikler en spiseforstyrrelse.
»De unge bruger den fysiske smerte til at aflede sig selv fra en indre smerte. På den måde kan de bevare en vis kontrol over deres følelsesliv,« forklarer Mogens Nygaard Christoffersen.
Han mener, at praktikere i det danske sundhedssystem vil kunne bruge resultaterne fra undersøgelsen i deres arbejde med patienter, som har gjort skade på sig selv.
»En del international forskning peger på, at behandlere ofte har svært ved at forstå, hvorfor mennesker eksempelvis vælger at skære i sig selv gentagne gange,« forklarer Mogens Nygaard Christoffersen.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk: