Komplekse organiske forbindelser, hvor af mange er vigtige for livet på Jorden, er nemt blevet skabt under de forhold, som eksisterede i det tidlige Solsystem. Det skriver Ing.dk.
Det viser resultater, baseret på simuleringer foretaget af forskere under ledelse af lektor i geofysik Fred Ciesla fra University of Chicago og astrofysikeren Scott Sandford fra Ames Research Center.
Forskerne har simuleret sammensætningen af den originale stjernetåge af gas og støv rundt om Solen, hvorfra Solsystemets planeter er dannet.
Selvom hver enkelt støvpartikel i stjernetågen opførte sig forskelligt, så blev de alle udsat for de processer, som skal til, for at der kan skabes organiske forbindelser i løbet af en periode på en million år.
Selvom organiske forbindelser ofte findes i prøver fra kometer og meteoritter, så er deres oprindelse stadig et mysterium for forskerne.
Nu har Fred Ciesla og Scott Sandford med deres simuleringer imidlertid vist, hvordan de kan dannes. Deres præcise rolle i livets opståen ved man heller ikke meget om.
Forskerne har via mange års forskning i laboratoriet vist, hvilke kemiske processer der opstår, når simple ispartikler bliver bombarderet med energirig ultraviolet stråling.
Det viser sig, at der opstår en rig blanding af organiske forbindelser. Heriblandt molekyler med biologiske interesse, såsom aminosyrer, nukleobaser, byggeblokkene til proteiner som RNA og DNA, samt cellemembraner.
Ifølge Scott Sandford vil der i det tidlige Solsystem være dannet alle disse molekyler, som har dannet grundlaget for livets udvikling.