Krise og høj ledighed gør os ikke mindre solidariske, tyder ny forskning på. I hvert fald er vi stadig tolerante overfor kolleger med nedsat arbejdsevne.
To tredjedele af medarbejderne i årets måling af virksomheders sociale engagement er positive over for, at deres arbejdsplads giver mennesker med nedsat arbejdsevne et job, skriver Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) i en pressemeddelelse.
Det er fristende at formode, at jo mere krisen kradser, jo mindre bliver tolerancen på arbejdspladsen overfor kolleger med fx langt sygefravær, psykiske lidelser eller nedsat arbejdsevne.
Men årets måling af danske virksomheders sociale engagement viser, at den formodning er forkert: Trods den høje ledighed støtter et stort flertal af danske lønmodtagere stadig, at deres arbejdsplads påtager sig et socialt ansvar. Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt godt 6000 lønmodtagere.
Tallene viser, at 66 % er positive overfor at få nye kolleger med nedsat arbejdsevne. Og det tal stiger, hvis medarbejderne i forvejen har erfaringer med denne type kolleger.
Holdningen til kolleger med psykiske lidelser er ligefrem blevet mere positiv: Hvor godt tre ud af ti i 2009 mente, at det ikke betyder lavere kvalitet i arbejdet at have en kollega med en psykisk lidelse, er det tal nu steget til fire ud af ti.
Rapporten viser også, at jo mere medarbejderne oplever, at deres arbejdsplads har en aktiv seniorpolitik, jo mere villige er de til at blive i arbejdet til de er 65 år.
På arbejdspladser, hvor medarbejderne føler at arbejdsgiveren gør en indsats for at fastholde dem, vil knap en fjerdedel gerne arbejde til det 65. år. Det gælder kun godt hver tiende medarbejder på de arbejdspladser, hvor der ikke gøres en indsats.
Læs også: