Efter syv års udviklingaarbejde er forskere ved DTU Elektro og elektronikeksperterne fra Prevas færdige med bygningen af verdens største ultralydscanner. Den kan blandt andet lave meget præcise billeder i 3D, det skriver elektronikbranchen.dk.
»Der findes ikke forskningscannere andre steder med så mange kanaler og heller ikke andre forskningsscannere, der er så fleksible som denne her. Der findes andre forskningsscannere, men de kan ikke behandle en tilsvarende datamængde eller indeholder samme processeringskraft, så den er en størrelsesorden større, end det der findes,« siger professor på DTU Elektro Ph.D. Jørgen Arendt Jensen til elektronikbranchen.dk.
»Scanneren er udviklet til at kunne lave 3D ultralyd og for at kunne det, skal man bruge over 1.000 ultralyd transducerelementer, og når der kommer over 1.000 signaler ud i Mhz-området, der skal samples, så genereres der 140 GB data i sekundet,« uddyber han.
På størrelse med to store køleskabe
Scanneren er opbygget af 320 Virtex-4 FPGA’er fra Xilinx og selve konstruktionen af scanneren har det dansk/svenske udviklingshus Prevas stået for.
Skanneren er ikke lige sådan en man møder hos radiologen, men fylder som to amerikanerkøleskabe og har et strømforbrug på 10 kilowatt.
»Vi bruger scanneren til at udvikle nye ultralydmetoder. Vi har blandt andet i samarbejde med B-K Medical udviklet en ny teknik til at finde blodets hastighed i kroppen, hvor man kan måle blodets strømning i alle retninger, hvor man nu kun kan måle det i en retning,« siger Jørgen Arendt Jensen
Kan se live ind i kroppen
Med den nye scanner kan klinikere og forskere se 3D-billeder af, hvad der foregår inde i kroppen, mens det sker.
»Fordelen ved ultralyd er, at du ser billedet med det samme. Man kan presse på karret og se, hvordan det påvirker flowet, så det er betydeligt mere interaktivt end eksempelvis en CT-scanner. Hertil kommer så, at vi ikke bruger ioniserende stråling, der kan være farligt for patienterne, men ultralyd, der ikke er farligt,« forklarer forskeren.
Læs også: Spøgelsesaber kommunikerer via ultralyd