KORT NYT FRA UDLANDET:
Siden starten af måneden har vi kunnet stemme på årets videnskabelige gennembrud i det internationale tidsskrift Science, og nu er vinderen endelig blevet fundet. Det skriver Sciencemag.org.
Valget faldt på genredigeringsværktøjet CRISPR, der fungerer som en saks, der er i stand til at flytte rundt gener i DNA.
Det vakte blandt andet stor opsigt i april i år, da kinesiske forskere brugte værktøjet til at ændre i menneskefostres DNA.
Det fik også forskerne herhjemme op af stolene, og blandt andet sagde Jacob Glehm, der forsker i CRISPR-teknologien ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk:
»Havde du spurgt mig for et år siden, ville jeg have sagt, at der ville gå lang tid, før nogen ville ændre på generne i et menneskefoster. Det er allerede sket nu, og det er blevet båret frem af en voldsom udvikling, som vi ikke ved, hvor ender. Jeg får dagligt en stak mails, der har med CRISPR at gøre, så der er ufattelig stor interesse for teknologien.«
Teknikken blev oprindeligt opfundet, efter en yoghurt-virksomhed i 2007 opdagede en uventet forsvarsmekanisme, som dens bakterier brugte i bekæmpelsen af vira. Herefter blev teknikken udviklet frem til 2012, hvor den blev annonceret, og i 2013 kom den i brug.
CRISPR var således også blandt toppen i årets gennembrud i Science i både 2012 og 2013, men det blev altså i år, at teknikken fik sit store gennembrud.
Du kan læse mere om, hvordan teknikken fungerer, og hvad den kan bruges til, i vores artikel ‘Sådan fungerer CRISPR.’
Læs også:
CRISPR: Ny genteknologi revolutionerer videnskaben
Britiske forskere vil ændre på fostres gener med CRISPR
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams