En undersøgelse offentliggjort i både en rapport fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og ’International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health’ viser, at antallet af folk der vendte tilbage til arbejdsmarkedet efter et slagtilfælde er mere end fordoblet fra 1996 til 2006. Selv efter, at der er taget højde for forbedret overlevelse og faldende arbejdsløshed i perioden. Det skriver www.arbejdsmijoforskning.dk i en pressemeddelelse.
Arbejde gør forskellen for hjerneskadede
Det er socialt og statusmæssigt vigtigt for hjerneskadede i den arbejdsdygtige alder, at komme tilbage i arbejde efter langvarig sygdom. De oplever at blive mere uafhængige, at blive mere tilfredse og få større velvære. Forskere har undersøgt sandsynligheden for at være tilbage i lønnet arbejde to år efter et slagtilfælde i perioden 1996-2206, efter at den danske regering ændrede lovgivningen, for at lette langtidssygemeldtes vej tilbage til arbejdsmarkedet.
Undersøgelsen fulgte 19.985 arbejdstagere mellem 20 og 57 år, som fik et slagtilfælde mellem 1996 og 2006, og der blev taget højde for forskelle i forhold til køn, alder og jobfunktion.
Lovændring gav succes
Rapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø konkluderer, at ændringer i sygedagpengeloven har haft en positiv effekt på muligheden for, at vende tilbage til arbejde efter et slagtilfælde.
Arbejdsmiljoforskning.dk skriver blandt andet, at sandsynligheden for, at vende tilbage til arbejde ifølge rapporten var mere end dobbelt så høj i slutningen, som i starten af den periode man har undersøgt, og at den mest markante stigning i de langtidssyges muligheder, falder sammen den ændring af sygedagpengeloven som trådte i kraft i juli 2005.