Rejsen ud af mors mave kan have indflydelse på, hvor meget vi senere i livet skal kæmpe med vægten, skriver Forskning.no.
Børn født med kejsersnit har nemlig en større risiko for at blive fede. Det mener en gruppe amerikanske forskere, som har lavet et studie baseret på data fra 1255 mødre og deres børn.
Forskerne kunne se, at kejsersnit fordoblede risikoen for overvægt hos barnet, når det var fyldt tre år.
16 procent af kejsersnit børnene belv ved denne alder kategoriseret som overvægtige, mens det kun var tilfældet for 7,5 af de vaginalt fødte børn. Resultatet var renset for faktorer som barnets fødselsvægt og moderens BMI.
Tidligere undersøgelser viser, at kejsersnitbørn har en højere andel af bakterier kaldt firmikuter mens andre forskningsresultater har vist, at overvægtige netop har højere niveaer end andre af netop firmikutebakterien. Forskerne mener altså, at denne type bakterier kan føre til overvægt.
Forskerne forestiller sig, at det sker på flere måder. Firmikuter bidrager sandsynligvis til at øge mængden af energi, som absorberes fra maden, når den fordøjes. Men bakterierne stimulerer også cellerne til at forstærke insulinresistens, betændelsesreaktioner og fedtlagring i kroppen.
Studiet har titlen ‘Delivery by caesarean section and risk of obesity in preschool age children: a prospective cohort study‘ og er udkommet i ‘Archives of Disease in Childhood’