Bange. Ensom. Træt af skolen.
Sådan er der mange skolebørn, der har det i de klasser, hvor mobning stortrives. Det viser en analyse af mobning og trivsel blandt store skolebørn, som mobbeforskere fra Aarhus Universitet ifølge B.dk har gennemført i tre kommuner på den københavnske vestegn.
Vestegnsundersøgelsen påviser bemærkelsesværdigt store forskelle på de elever, der bliver mobbet, og på de elever, der mobber andre. Mobberne er lede og kede af skole og undervisning, har et dårligt forhold til lærerne og forventer ikke meget af deres karakterer. Omvendt er mobbeofrene langt mere positive over for skolegang og har en positiv indstilling til lærerne og til det at lære noget nyt. De forventer også tilfredsstillende karakterer.
»Hvis selve skolegangen ikke giver mening for børn, så kan det give mening og fællesskab for dem at være med til at mobbe andre. For dem bliver det vigtigste i skolen at bevare populariteten og overleve i det spil. Derfor kan mobning true selve meningen med at gå i skole,« siger Helle Rabøl Hansen, der har gennemført undersøgelsen sammen med kollegerne Inge Henningsen og Jette Kofoed.
Læs også på Videnskab.dk:
Ny metode afslører mobning på arbejdspladser