Forskere har med succes behandlet synshæmmede patienter med celler skabt af stamceller. Patienterne har fået synet delvist igen, og behandlingen rummer store perspektiver for ældre patienter, der døjer med synsproblemer, skriver b.dk.
Dr er tale om, at to næsten blinde kvinder har fået deres syn delvist igen.
Forsøget er det første, hvor der er opnået et positivt og målbart resultat ved at behandle patienter med celler, der er blevet skabt af såkaldte embryonale stamceller.
Forskerne maipulerede stamceller til at blive nethindeceller, som derefter blev sprøjtet ind i patienternes øjne. Efterfølgende er der opnået så positive resultater, at de to patienter blandt andet kan skelne bogstaver og se konturerne af deres fingre i stedet for blot deres hænder.
Forsøget er så opsigtvækkende, at det er offentliggjort i det lægefaglige tidsskrift Lancet med ledsagende kommentar. Forsøget er ikke alene det første, der er blevet gennemført med embryonale stamceller på mennesker. Det viser også, at behandlingen med sådanne celler er sikker – cellerne opfører sig, som de skal – og at den virker på en øjensygdom, der er meget udbredt.
Den ene af de to patienter, en kvinde i 70erne, lider nemlig af alderspletter på nethinden (AMD), der rammer op til en tredjedel af alle danskere i mere eller mindre grad, inden de fylder 75 år.
Kommentaren i Lancet fastslår, »at det langt om længe er lykkedes at realisere det potentiale til terapeutisk behandling, som celler skabt af stamceller har«.
»Det ultimative, terapeutiske mål for synshæmmede patienter må være, at de kan blive behandlet tidligere i deres sygdomsforløb og dermed forhåbentlig øge chancen for, at deres syn bliver reddet,« hedder det.
Læs også: Stamceller fra modermælk skal erstatte stamceller fra fostre