KORT NYT FRA UDLANDET:
Blågrønalger bruger hele deres væskefyldte indre som en linse til at se med, fremlægger et internationalt forskerhold fra blandt andet Queen Mary University of London.
Det skriver det videnskabelige tidsskrift eLife i en pressemeddelelse.
»Tanken om at bakterier kan se deres verden på grundlæggende den samme måde, som vi gør, er temmelig spændende,« fortæller professor Conrad Mullineaux fra Queen Mary University of London i pressemeddelelsen.
Han er hovedforfatter på det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet eLife.
Når lys rammer den runde overflade på en blågrønalge, trænger det igennem algen og fokuserer sig til et punkt på algens inderside – på samme måde som lyset bliver samlet i et menneskeøje.
Derefter sender algen små tråde ud, som den bruger til at trække sig i retning af lyset.
»Vores observation af at bakterier er optiske objekter er temmelig åbenlys set i bakspejlet, men vi overvejede det aldrig, før vi så det. Og ingen andre har lagt mærke til det før, selvom forskere har kigget på bakterier under mikroskoper i de sidste 340 år,« siger Conrad Mullineaux i pressemeddelelsen.
Læs også:
Lillebitte celle danner eget øje
Alge vender vrangen ud på sig selv
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on