Omkring 330.000 mennesker bliver hvert år syge af forurenet drikkevand, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Drikkevandet kan være forurenet med for eksempel e-coli eller norovirus. Fra 2000 til 2007 var der 354 rapporterede vandoverførte sygdomsudbrud i 14 lande. Symptomerne er diarre, opkastmavesmerter, hovedpine og feber.
Et nyt EU-forskningsprojekt skal udvikle og implementere billigere og hurtigere metoder til at diagnosticere virus, parasitter og bakterier i vand, før de gør mennesker syge. DTU Fødevareinstituttet og DTU Miljø er de danske universitetspartnere i projektet kaldet Aquavalens.
I dag tager det i bedste fald nogle dage at finde de sygdomsfremkaldende bakterier eller vira i vand og ofte er virus svær at påvise med de metoder, vi har i dag. Hvis vi bedre og hurtigere kan påvise bakterier og virus, vil vi fremover kunne mindske antallet af mennesker, der bliver syge af forurenet drikkevand, siger forsker Anna Charlotte Schultz fra DTU Fødevareinstituttet.
I EU drikker millioner af mennesker i dag vand fra mindre vandforsyninger, som undersøgelser har vist udgør en særlig risiko. De nuværende tests er dyre og skal tages hyppigt for at sikre rent drikkevand. Det er særligt en udfordring for mindre boringer at få testet ofte nok.
Læs også på Videnskab.dk:
Kunstigt supertræ skal sikre rent drikkevand
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk