Uanset om du studerer på universitet, har valgt at uddanne dig til socialrådgiver eller murer eller helt er navigeret uden om uddannelsessystemet, så har din barndoms og ungdoms boligkvarter været med til at definere dit valg. For dine chancer i livet bliver i høj grad formet af det nabolag, du er vokset op i, viser David Thore Gravesen i en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet.
»Baggrunden for den enkeltes uddannelsesvalg er meget kompleks og individuel. Men dine erfaringer fra dit boligområde, dvs. alle dine naboers rutiner og vaner, afgør – i sammenhæng med bl.a. erfaringerne fra din skole og oplevelserne i din familie – dine valg senere i tilværelsen, herunder uddannelsesvalget. Dit boligområde hænger derfor indirekte sammen med dine livschancer og muligheden for fx at få succes på jobmarkedet og boligmarkedet,« forklarer David Thore Gravesen fra Københavns Universitet.
Til ph.d.-afhandlingen har han interviewet 24 unge fra tre forskellige boligkvarterer i Århus: et rigt område i Risskov, et mellemklasseområde i Århus Nord og et såkaldt ressourcefattigt område i Gellerup. Undersøgelserne viser bl.a., at det helt tydeligt har betydning for valget af uddannelse, om man er vokset op i et rigt nabolag, et mere blandet kvarter eller et ressourcesvagt område.
»Unge der igennem opvæksten er eksponeret for sociale problemer af forskellig art, ønsker igennem deres uddannelse at hjælpe andre og bidrage til løsning af sociale og pædagogiske problemer. De velprivilegerede, der aldrig har oplevet sociale problemer, bruger uddannelsesvalget til at kvalificere og raffinere deres individuelle ambitioner og – ofte allerede veludviklede – faglige ressourcer,« siger David Thore Gravesen.
Læs også på Videnskab.dk:
Kvinder og højtuddannede husker barndommen bedst