KORT NYT FRA DANMARK:
Tuberkulose, smitsom hjernebetændelse og meningitis er stadig store sygdomstrusler mod menneskeheden.
Det skyldes blandt andet, at visse bakterier er blevet resistente over for antibiotika, som vi ellers normalt støtter os opad for at blive raske.
Men bakterier kan faktisk også være modstandsdygtige over for antibiotika på grund af nogle særlige celler – kaldet ’persister’-celler – der går over til en dvaletilstand, hvor de ikke længere er følsomme over for antibiotika. På det molekylære plan styres processen af en række avancerede cellegifte, eller toksiner, som bakterierne selv producerer for at kunne overleve.
Ifølge Aarhus Universitet (AU) har et internationalt hold forskere med deltagelse fra AU’s Institut for Molekylærbiologi og Genetik nu fundet mekanismen bag ét af toksinerne, kaldet VapC20, og mekanismen er formentlig generel for en række af i alt 88 toksiner i bakterien, der fremkalder tuberkulose.
Derfor er det håbet, at opdagelsen i fremtiden kan bruges, når der skal udvikles nye behandlingsmetoder, der svækker bakteriernes deres evne til at bruge cellegifte.
Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.
Dagen i dag – 18. november – i øvrigt international antibiotikadag.
Læs også:
Nu kan lægerne måle, om du får nok antibiotika
Resistente bakterier kan gøres følsomme over for antibiotika igen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th