Verden er et forvirrende sted for babyer. Derfor ser de sig hele tiden omkring efter synsindtryk, der på en eller anden måde kan give mening for dem.
Men deres opmærksomhed bliver kun fanget, hvis det, de ser på, ikke er for svært at forstå – eller for kedsommeligt nemt.
Forskerne kalder dette ’Guldlok-effekten’ i en undersøgelse, der er publiceret i tidsskriftet Public Library of Science One. Det skriver scientificamerican.com
I studiet fulgte forskerne øjenbevægelserne på 72 hhv. syv- og otte-måneder gamle babyer, som så på forskellige videoer.
Børnene sad på skødet af deres forældre, men forældrene var iført briller og hovedtelefoner, så de kunne ikke se med i videoerne og sende underbevidste signaler til babyerne.
I videoerne dukkede objekter op bagved eller inden i nogle kasser. Når en video blev for kedelig, og nøjagtig det samme skete hele tiden, mistede babyerne interessen og kiggede væk. Det samme gjaldt, hvis videoen blev for kompleks og indeholdt for mange uforudsigelige mønstre eller handlinger.
Forskerne mener, at undersøgelsen peger på, at babyer har brug for et overraskelseselement, hvis deres opmærksomhed skal fastholdes. De tilføjer, at resultatet minder om teorier for voksen-elever, som også mister interessen, hvis materialet er enten for let eller for svært.
Læs også: Kan babyer kommunikere med tegnsprog?