Billigere og bedre medicin. Det er blandt perspektiverne ved den forskning i udvikling af nye mammale cellelinjer til produktion af biologiske lægemidler, som Novo Nordisk Fonden netop har bevilget 280 millioner kroner til. Det skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
Målet er at kunne designe cellerne til at være robuste cellefabrikker, der effektivt fremstiller proteiner med skræddersyede egenskaber til medicinsk behandling. Lykkes det at gøre cellerne egnede til dyrkning i industriel skala, vil det blive muligt på en ny og billigere måde at fremstille medicin til en lang række formål, f.eks. antistoffer til brug i behandlingen af kræft, lægemidler mod psoriasis og blodsygdomme samt immunsystemrelaterede sygdomme.
For samfundet vil det på den lange bane kunne betyde en stor økonomisk besparelse, hvis prisen på medicin kan nedbringes.
Forskningen skal foregå ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU. Centret åbnede i 2011 og støttes allerede af Novo Nordisk Fonden med 700 millioner kroner over ti år. Den ekstra bevilling betyder, at Danmark forskningsmæssigt placerer sig i førersædet internationalt på et vigtigt område.
»Med udbyggelsen af Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability vil Danmark blive førende inden for forskning i cellefabrikker. Initiativet vil være med til fastholde forskertalenter i Danmark, trække internationale topnavne til og udvikle et dynamisk forskningsmiljø af højeste kvalitet,« siger Ulf J. Johansson, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.
En af udfordringerne ved fremstilling af biologiske lægemidler er, at selv meget små ændringer i proteinstrukturen kan have stor effekt og afføde alvorlige bivirkninger. Det er derfor vigtigt, at man nøje kan kontrollere, at cellerne fremstiller proteinerne i den helt korrekte form.
Helt konkret er det mammalcellelinjen CHO (Chinese Hamster Ovary), som forskerne på DTU vil udforske og designe.
CHO-celler anvendes allerede i den bioteknologiske industri, men har i dag mange begrænsninger, da det hidtil ikke har været muligt at styre og designe cellernes måde at producere protein på. I 2011 blev genomsekvensen for CHO-cellelinjen K1 imidlertid kortlagt, og det betyder, at styring af CHO-celler for derigennem at producere skræddersyede terapeutiske proteiner for alvor er realiserbar.
Visionen for forskningen på DTU er derfor på verdensplan at lede og accelerere udviklingen af CHO-celle-baseret produktion til udviklingen af næste generation af biofarmaceutika.
»Dette exceptionelle, innovative program samler en gruppe af verdens førende forskere for at tackle en stor og vigtig udfordring i den biofarmaceutiske industri. Perspektiverne for forskningen og dens langsigtede konsekvenser for medicinalbranchen er store. Jeg forventer, at projektet vil nå sit mål og blive et eksempel for andre at efterfølge,« siger professor Bernhard Palsson, direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i pressemeddelelsen.