Forskerne fører et fjernstyret køretøj – en ROV – langs bunden dybt nede i havet, da der pludselig kommer en skabning svømmende, som ingen har set før.
Selv de erfarne dybhavsforskere har svært ved at tro deres egne øjne.
Dyret er slet ikke ét dyr
Skabningen bliver endda endnu mere fantastisk, når det afsløres, at der ikke er tale om et enkelt dyr. Det er en koloni bestående af flere tusinde individer, der sammen bevæger sig fremad.
Dyret har ikke noget navn. Det er ikke så underligt, da ingen har set det før. Men dyret tilhører en gruppe af organismer, som betegnes siphonophora eller rørgopler.
»Dyret er i slægt med den giftige blæregople portugisisk orlogsmand, som er blevet fundet helt oppe ved Norges kyst. Det er også en fjern slægtning til den blå vandmand og brandmand,« fortæller biologiprofessor Trond Amundsen ved NTNU.
‘Organismen’ har ikke nogen hjerne
»Denne pudsige organisme består i virkeligheden af flere tusinde enkeltstående individer, der arbejder sammen, ikke helt forskelligt fra hvordan cellerne i vores kroppe samarbejder,« fortsætter Amundsen.
»Nogle af disse enkeltindivider sørger for, at skabningen spiser, mens andre sørger for, at den bevæger sig. Det hele forbindes af et forholdsvis simpelt nervesystem, uden at der findes en hjerne.«
»Det interessante er, at hvert enkelt individ i kolonien minder en del om dyr, som klarer sig fint på egen hånd som enkeltindivider.«
»Kolonigoplerne udfordrer på mange måder vores forståelse af, hvad et individ er,« mener biologen.
De fleste kolonigopler findes kun langt nede i havdybet. Selvom de ikke er små, er det meget svært at finde dem. Når den amerikanske ekspedition Nautilus Live stødte på denne, var det primært held.
\ Fakta
Forskningsprogrammet Nautilus koncentrerer sig om tre hovedområder inde for marinevidenskab: biologi, geologi og arkæologi. Inde for alle områder vil et forskningskorps altid være klar på, hvad de end måtte støde på, på havets bund. Over 95 % af havet er uopdaget, og det tal når op i nærheden af 100% i de dybeste regioner, hvor Nautilus-teamet udfører det meste af deres arbejde. (Kilde: Nautilus Live)
Her kan du følge Nautilus Live-ekspeditionen og dens optagelser i dybhavet.
40-50 meter lange
Trond Amundsen fortæller, at der er meget, vi ikke ved om siphonophora.
»De er slet ikke ualmindelige eller ubetydelige. Men de fleste lever dybt nede i havet og går meget let i stykker, hvis man tager dem op. Et af verdens længste havdyr er en siphonophora, som kan blive 40-50 meter lang.«
»At skabninger som denne opdages af forskere for første gang i 2014 viser, hvor meget vi endnu ikke ved om klodens dyreliv. Ikke mindst på den store havbund,« siger Trond Amundsen.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle