Ups: Raketstump på kollisionskurs mod Månen er nok fra Kina og ikke SpaceX
Månen spacex kina elon musk kollisionskurs

Raket-boosteren vil efter alt at dømme fortsat dumpe ned i Hertzsprung, et gammelt, gigantisk krater på Månens bagside(Foto: Shutterstock)

Raket-boosteren vil efter alt at dømme fortsat dumpe ned i Hertzsprung, et gammelt, gigantisk krater på Månens bagside(Foto: Shutterstock)

Kilde: 
16 februar 2022

I slutningen af januar kunne flere medier, heriblandt Videnskab.dk, meddele, at en raket-stump er på kollisionskurs med Månen.

Da mente Bill Gray, der står bag programmet Project Pluto, som beregner banerne for objekter i rummet og blandt andet bruges af NASA, at der var tale om en SpaceX’s Falcon 9-boosterraket, som hjalp med at skyde Deep Space Climate Observatory-satellitten (DSCOVR) op i rummet tilbage i 2015. Han fandt stumpen en måned senere og har fulgt den på sin bane lige siden. 

Men det er sandsynligvis en helt anden raketstump. Det skriver blandt andet New York Times.

Jon Giorgini, en ingeniør ved NASA's Jet Propulsion Laboratory, påpegede i en mail til Gray efter offentliggørelsen af den utilsigtede månelanding, at DSCOVR ikke havde en rute, der gik forbi Månen og altså ikke kunne blive en del af dens kredsløb, skriver New York Times.

Det viser sig i stedet, at rumobjektet nok i virkeligheden er dele af den kinesiske raket Long March 3C – første step i Kinas Chang’e 5-T1-mission fra oktober 2014. Raketten er en forløber til rumsonden Chang’e 5 fra 2020, hvor Kina lykkedes med at få en robot til at indsamle to kilogram prøver fra Månens overflade og bringe dem tilbage til forskerne i Riget i Midten.

»Det ville være fedt, hvis de folk, der putter alle de her boosterraketter i kredsløb offentligt ville fortælle, hvad de havde puttet derop, og hvor det var på vej hen, i stedet for at lade mig sidde og lave alt det her detektivarbejde,« siger Bill Gray til New York Times.

Efter Grays beregninger vil raket-stumpen fortsat banke ind i Månens bagside 4. marts klokken 13.25 dansk tid.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.